Nηστεία και διατροφή

 H Σαρακοστή ορίζεται ως η 50ημερη περίοδος από τη Καθαρά Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα. Αυτές οι περίοδοι αποχής απο το κρέας, τα γαλακτοκομικά και το αυγό συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν ήδη αυξημένες τιμές. Εύλογο είναι όμως το ερώτημα πολλών αν κατα την περίοδο της νηστείας ένας οργανισμός μπορεί να προσλάβει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να παρατηρηθεί έλλειψη σε σίδηρο, Βιταμίνη Β12, ασβέστιο και βιταμίνη D. 

Μπορεί η νηστεία να είναι επιβλαβής για την υγεία;

Σε περιόδους νηστείας, η πρόσληψη ζωικής πρωτείνης είναι μειωμένη, ειδικότερα αν περιορίζονται και τα θαλασσινά. Ακολουθώντας αυτό το μοτίβο διατροφής, δηλαδή την επερχόμενη αύξηση κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, ζυμαρικών και λιπαρών τροφίμων (π.χ. ξηροί καρποί, αβοκάντο, φυστικοβούτυρο κλπ) τότε υπάρχει μείωση στην πρόσληψη πρωτείνης, ενός απαραίτητου θρεπτικού συστατικού. Σε αυτές τις περιπτώσεις και χωρίς τη σωστή καθοδήγηση από κάποιον επαγγελματία υγείας, μπορεί η νηστεία να είναι επιβλαβής με την επερχόμενη αύξηση σωματικού βάρους. 


Τα επεξεργασμένα υδατανθρακούχα τρόφιμα (λευκό ψωμί, λευκά μακαρόνια, επεξεργασμένο ρύζι κλπ) χορταίνουν πιο δύσκολα από τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνη και φυτικές ίνες και λόγω της αύξησης που προκαλούν στη γλυκόζη του αίματος, οδηγούν σε μειωμένο κορεσμό και αυξημένο αίσθημα πείνας.


Ωφέλη νηστείας


Η νηστεία αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία αποτοξίνωσης του οργανισμού και βελτίωσης της υγείας, εφόσον περιλαμβάνει τις ακόλουθες συστάσεις:


-Επιλογή μη επεξεργασμένων υδατανθράκων: προτίμηση στο ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσεως, τη βρώμη ολικής, την κινόα, τα όσπρια καθώς και το μη αποφλοιωμένο ρύζι τα οποία είναι αυξημένα σε φυτικές ίνες και βιταμίνες!


-Επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης: επιλογή θαλασσινών, ξηρών καρπών κτλ. Πρωτεΐνη περιέχουν επίσης τα όσπρια και τα δημητριακά, όμως είναι φυτικής προέλευσης και δεν είναι υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή δεν παρέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. Ένα τρικ για να μετατραπεί αυτή η πρωτεΐνη σε υψηλής βιολογικής αξίας είναι ο συνδυασμός οσπρίων και δημητριακών, όπως για παράδειγμα το φακόρυζο, τα ρεβίθια με κριθαράκι.


-Έμφαση στα καλά λιπαρά: πέρα από το ελαιόλαδο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταχίνι και ξηροί καρποί ως σνακ συνοδευτικό των φρούτων ή στις σαλάτες.


-Αύξηση απορρόφησης σιδήρου: ένα από τα μεγάλα ζητήματα της νηστείας είναι η πρόσληψη σιδήρου, καθώς ο σίδηρος που βρίσκεται στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα απορροφάται καλύτερα στο σώμα. Ένας έξυπνος τρόπος απορρόφησης του φυτικού σιδήρου είναι ο συνδυασμός του τροφίμου αυτού με ένα τρόφιμο που περιέχει βιταμίνη C.


-Προσοχή στα γλυκά: νηστίσιμα γλυκά όπως ο χαλβάς, τα γλυκά του κουταλιού, τα μουστοκούλουρα και το παστέλι χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή ως προς την ποσότητα κατανάλωσης, καθώς περιέχουν αρκετή ζάχαρη και θερμίδες.


Προσοχή:

Πολύ συχνά  όταν τελειώσει η περίοδος της νηστείας οι περισσότεροι καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες κρέατος. Συνήθως η αυξημένη κατανάλωση κρέατος συνδυάζεται και με πλούσιο σε λιπαρά φαγητό  θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία. Μια τέτοια συμπεριφορά δείχνει ότι το άτομο δεν έχει καλύψει τις θρεπτικές του ανάγκες στην περίοδο της νηστείας  ή υπάρχει μακροχρόνια νηστεία και έτσι έχει δημιουργήσει οργανική πείνα.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις