Αγελαδινό γάλα και τα υποκατάστατά του
Το γάλα και τα υποκατάστατα του περιέχουν ποικίλες ποσότητες θερμίδων και θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες και λίπος. Το αγελαδινό γάλα και το γάλα σόγιας περιέχουν συνήθως το μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεΐνης.
Αγελαδινό γάλα
Το πλήρες γάλα έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ένα φλιτζάνι περιέχει περίπου:
- 150 θερμίδες
- 12 γρ. υδατανθράκων
- 8 γρ. λίπους
- 8 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Το πλήρες γάλα έχει 150 θερμίδες σε ένα φλιτζάνι, το ημιάπαχο γάλα έχει 110 θερμίδες και το άπαχο γάλα έχει μόλις 80 θερμίδες. Ωστόσο, η απομάκρυνση του λίπους από το άπαχο γάλα μειώνει την ποσότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη Ε και Κ. Το γάλα χωρίς λακτόζη είναι επίσης καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, βιταμινών και μετάλλων.
Γάλα αμυγδάλου
Το γάλα αμυγδάλου παρασκευάζεται από αλεσμένα αμύγδαλα και φιλτραρισμένο νερό. Τα άτομα που είναι αλλεργικά στα αμύγδαλα ή στους ξηρούς καρπούς θα πρέπει να αποφεύγουν το γάλα αμυγδάλου. Το γάλα αμυγδάλου είναι συνήθως χαμηλότερο σε θερμίδες από άλλα γάλατα, αρκεί να είναι χωρίς ζάχαρη. Επίσης, δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά και δεν περιέχει λακτόζη.
Ανά φλιτζάνι, το γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη περιέχει:
- 30 - 60 θερμίδες
- 1 γρ υδατάνθρακες
- 3 γρ λίπους
- 1 γρ πρωτεΐνης.
Παρόλο που τα αμύγδαλα είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, το γάλα αμυγδάλου δεν είναι. Το γάλα αμυγδάλου δεν είναι επίσης καλή πηγή ασβεστίου. Ωστόσο, πολλές μάρκες γάλακτος αμυγδάλου εμπλουίζονταιι με ασβέστιο, βιταμίνη Α και βιταμίνη D.
Γάλα σόγιας
Το γάλα σόγιας παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας και φιλτραρισμένο νερό.
Ένα φλιτζάνι γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη περιέχει:
- 80 - 100 θερμίδες
- 4 γρ υδατάνθρακες
- 4 γρ λίπους
- 7 γρ πρωτεΐνης.
Το γάλα σόγιας είναι φυσικά απαλλαγμένο από χοληστερόλη, χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά και δεν περιέχει λακτόζη. Η σόγια και το γάλα σόγιας είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου (όταν είναι εμπλουτισμένα) και καλίου.
Γάλα ρυζιού
Το γάλα ρυζιού παρασκευάζεται από αλεσμένο ρύζι και νερό. Είναι το λιγότερο πιθανό από όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα να προκαλέσει κάποιου είδους αλλεργία. Αυτό το καθιστά μια καλή επιλογή για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργίες στο γάλα, τη σόγια ή τους ξηρούς καρπούς.
Ένα φλιτζάνι περιέχει περίπου:
- 120 θερμίδες
- 22 γρ υδατάνθρακες
- 2 γραμμάρια λίπους
- ελάχιστη πρωτεΐνη (λιγότερο από 1 γραμμάριο).
Ενώ το γάλα ρυζιού μπορεί να ενισχυθεί με ασβέστιο και βιταμίνη D, δεν αποτελεί φυσική πηγή κανενός από τα δύο, όπως το γάλα σόγιας και του αμυγδάλου.
Γάλα καρύδας
Το γάλα καρύδας παρασκευάζεται από φιλτραρισμένο νερό και κρέμα καρύδας, η οποία παρασκευάζεται από τριμμένη ώριμη σάρκα καρύδας.
Το γάλα καρύδας περιέχει περισσότερα λιπαρά από τα άλλα εναλλακτικά γάλατα. Κάθε φλιτζάνι γάλακτος καρύδας χωρίς ζάχαρη περιέχει:
- 50 θερμίδες
- 2 γρ υδατάνθρακες
- 5 γρ λίπους
- 0 γρ πρωτεΐνης.
Το ρόφημα γάλακτος καρύδας δεν περιέχει φυσικά ασβέστιο, βιταμίνη Α ή βιταμίνη D. Ωστόσο, μπορεί να ενισχυθεί με αυτά τα θρεπτικά συστατικά.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου