Αντιστοιχία ωμού σε μαγειρεμένου φαγητού

 Μια συχνή απορία σε όσους ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής, είναι το πως μετράμε (ζυγίζουμε) το φαγητό, ωμό ή μαγειρεμένο;


Συνήθως, η μερίδα του φαγητού που αναφέρεται σε ένα πρόγραμμα διατροφής, αντιστοιχεί σε μαγειρεμένο φαγητό. Βέβαια, ενδέχεται ο διαιτολόγος-διατροφολόγος να αναφέρει σε σημειώσεις εάν η μερίδα του φαγητού αφορά μαγειρεμένο ή ωμό φαγητό.


Επίσης, στις ετικέτες τροφίμων, η διατροφική ανάλυση ανάλογα με το είδος του τροφίμου μπορεί να αναφέρεται σε ωμό τρόφιμο (πχ. σε ζυμαρικά ή ρύζι) ή σε έτοιμο προς κατανάλωση τρόφιμο, ή μπορεί να αναφέρεται και στα δύο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διαβάσει κανείς προσεκτικά την ετικέτα και την αντιστοιχία ανά μερίδα.


Πιο κάτω αναφέρονται αναλυτικά οι αναλογίες των ωμών τροφίμων σε αντιστοιχία των μαγειρεμένων. 


Τα κρέατα, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και οι πατάτες ΧΑΝΟΥΝ ~ 25% βάρος νερού όταν μαγειρεύονται.


Πρωτεινική επιλογή 

Ωμό (γρ)

Μαγειρεμένο (γρ)

Κόκκινο κρέας (χοιρινό, βοδινό)

125

100

Κοτόπουλο

130

100

Ψάρι

155

120

Γαρίδες/Καλαμάρι

155

120


Το ρύζι, η βρώμη, τα ζυμαρικά και τα φασόλια αυξάνονται σε όγκο όταν μαγειρεύονται.


Ο χρόνος μαγειρέματος και ο όγκος του νερού ποικίλλουν μεταξύ αυτών των τροφίμων. Είναι η ακριβώς αντίθετη περίπτωση με το κρέας, το βάρος της ζυγαριάς αυξάνεται για τις ίδιες θερμίδες και τα μακροθρεπτικά συστατικά λόγω του βάρους του νερού.



Επιλογή

Ωμό (γρ)

Μαγειρεμένο (γρ)

Καστανό ρύζι

100

200

Μακαρόνια

100

230

Λευκό ρύζι

100

300

Φασόλια (ξερά) 

100

350


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις