Ετικέτες τροφίμων

Η ανάγνωση ετικετών μπορεί να είναι πολύπλοκη. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι για την υγεία τους, επομένως ορισμένοι κατασκευαστές τροφίμων χρησιμοποιούν παραπλανητικούς ισχυρισμούς για να πείσουν τους ανθρώπους να αγοράσουν εξαιρετικά επεξεργασμένα και ανθυγιεινά προϊόντα.

Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων, ώστε να μπορείτε να κάνετε διάκριση μεταξύ των υγιεινών και των ανθυγιεινών τροφίμων.


Λίστα συστατικών


Τα συστατικά του προϊόντος παρατίθενται ανά ποσότητα — από την υψηλότερη στη χαμηλότερη ποσότητα. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο συστατικό είναι αυτό που χρησιμοποίησε περισσότερο ο κατασκευαστής. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να σαρώσετε τα τρία πρώτα συστατικά, καθώς αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος αυτού που τρώτε. Εάν τα πρώτα συστατικά περιλαμβάνουν επεξεργασμένα δημητριακά, ζάχαρη ή υδρογονωμένα έλαια, μπορείτε να υποθέσετε ότι το προϊόν είναι ανθυγιεινό. Επιπλέον, μια λίστα συστατικών που είναι μεγαλύτερη από δύο έως τρεις γραμμές υποδηλώνει ότι το προϊόν έχει υποστεί υψηλή επεξεργασία.


Ποσότητα

Οι διατροφικές ετικέτες αναφέρουν πόσες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά περιέχει μια τυπική ποσότητα του προϊόντος - συχνά μια προτεινόμενη μερίδα. Ωστόσο, η ποσότητα αυτή είναι συχνά πολύ μικρότερη από αυτή που καταναλώνουν οι άνθρωποι σε μία δόση του προιόντος. Για παράδειγμα, μια μερίδα μπορεί να είναι μισό κουτάκι αναψυκτικό, ένα τέταρτο μπισκότου, μισή μπάρα σοκολάτας ή ένα μόνο μπισκότο. Με αυτόν τον τρόπο, οι κατασκευαστές προσπαθούν να εξαπατήσουν τους καταναλωτές να πιστεύουν ότι το φαγητό έχει λιγότερες θερμίδες και λιγότερη ζάχαρη. Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε τη θρεπτική αξία αυτού που τρώτε, πρέπει να πολλαπλασιάσετε τη μερίδα που δίνεται στο πίσω μέρος με τον αριθμό των μερίδων που καταναλώσατε.


Παραπλανητικοί ισχυρισμοί

Οι ισχυρισμοί υγείας στα συσκευασμένα τρόφιμα έχουν σχεδιαστεί για να τραβούν την προσοχή και να πείθουν ότι το προϊόν είναι υγιεινό.


Ακολουθούν μερικοί από τους πιο συνηθισμένους ισχυρισμούς — και τι σημαίνουν:


Light - Τα light προϊόντα επεξεργάζονται για να μειώσουν είτε θερμίδες είτε λίπος. Μερικά προϊόντα απλώς αποδυναμώνονται. Ελέγξτε προσεκτικά για να δείτε αν έχει προστεθεί κάτι - όπως ζάχαρη.


Δημητριακά Multigrain -  Αυτό ακούγεται πολύ υγιεινό, αλλά σημαίνει μόνο ότι ένα προϊόν περιέχει περισσότερα από ένα είδη δημητριακών. Αυτά είναι πιθανότατα επεξεργασμένα δημητριακά — εκτός εάν το προϊόν επισημαίνεται ως δημητριακά ολικής αλέσεως.


Φυσικό -  Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το προϊόν μοιάζει με οτιδήποτε φυσικό. Υποδεικνύει απλώς ότι σε ένα σημείο ο κατασκευαστής εργάστηκε με μια φυσική πηγή όπως μήλα ή ρύζι.


Οργανικό -  Αυτή η ετικέτα λέει πολύ λίγα για το εάν ένα προϊόν είναι υγιεινό. Για παράδειγμα, η βιολογική ζάχαρη εξακολουθεί να είναι ζάχαρη.


Χωρίς προσθήκη ζάχαρης - Ορισμένα προϊόντα έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Το γεγονός ότι δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη δεν σημαίνει ότι το καθιστά υγιεινό. Μπορεί επίσης να έχουν προστεθεί ανθυγιεινά υποκατάστατα ζάχαρης.


Χαμηλό σε θερμίδες - Τα προϊόντα χαμηλών θερμίδων πρέπει να έχουν κατά ένα τρίτο λιγότερες θερμίδες από το αρχικό προϊόν της μάρκας. Ωστόσο, η έκδοση χαμηλών θερμίδων μιας μάρκας μπορεί να έχει παρόμοιες θερμίδες με την πρωτότυπη μιας άλλης μάρκας.


Χαμηλά σε λιπαρά - Αυτή η ετικέτα συνήθως σημαίνει ότι το λίπος έχει μειωθεί με το κόστος της προσθήκης περισσότερης ζάχαρης. Να είστε πολύ προσεκτικοί και να διαβάσετε τη λίστα συστατικών.


Χαμηλό σε υδατάνθρακες - Τα επεξεργασμένα τρόφιμα που φέρουν την επισήμανση χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι συνήθως ακόμα επεξεργασμένα τρόφιμα, παρόμοια με τα επεξεργασμένα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά.


Φτιαγμένο με δημητριακά ολικής αλέσεως - Το προϊόν μπορεί να περιέχει πολύ λίγα δημητριακά ολικής αλέσεως. Ελέγξτε τη λίστα συστατικών - εάν τα δημητριακά ολικής αλέσεως δεν περιλαμβάνονται στα τρία πρώτα συστατικά, η ποσότητα είναι αμελητέα.


Εμπλουτισμένο - Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά έχουν προστεθεί στο προϊόν. Για παράδειγμα, η βιταμίνη D προστίθεται συχνά στο γάλα. Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή κάτι είναι ενισχυμένο δεν το κάνει υγιές.


Χωρίς γλουτένη - Χωρίς γλουτένη δεν σημαίνει υγιεινό. Το προϊόν απλά δεν περιέχει σιτάρι, σίκαλη ή κριθάρι. Πολλά τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και γεμάτα με ανθυγιεινά λίπη και ζάχαρη.


Με γεύση φρούτων - Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν ένα όνομα που παραπέμπει σε μια φυσική γεύση, όπως το γιαούρτι φράουλα. Ωστόσο, το προϊόν μπορεί να μην περιέχει κανένα φρούτο — μόνο χημικές ουσίες που έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν γεύση φρούτου.


Χωρίς τρανς λιπαρά - Αυτή η φράση σημαίνει «λιγότερο από 0,5 γραμμάρια τρανσ λιπαρών ανά μερίδα». Έτσι, εάν τα μεγέθη μερίδων είναι μικρά, το προϊόν μπορεί να εξακολουθεί να περιέχει τρανς λιπαρά.


Ισχυρισμοί ζάχαρης

Η ζάχαρη έχει αμέτρητα ονόματα - πολλά από τα οποία μπορεί να μην αναγνωρίζετε. Οι κατασκευαστές τροφίμων το χρησιμοποιούν αυτό προς όφελός τους προσθέτοντας σκόπιμα πολλά διαφορετικά είδη ζάχαρης στα προϊόντα τους για να κρύψουν την πραγματική ποσότητα.


Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να αναφέρουν ένα πιο υγιεινό συστατικό στην κορυφή, αναφέροντας τη ζάχαρη πιο κάτω. Έτσι, παρόλο που ένα προϊόν μπορεί να είναι γεμάτο με ζάχαρη, δεν εμφανίζεται απαραίτητα ως ένα από τα τρία πρώτα συστατικά.


Για να αποφύγετε την κατά λάθος κατανάλωση πολλής ζάχαρης, προσέξτε τις παρακάτω ονομασίες ζάχαρης στις λίστες συστατικών:


Τύποι ζάχαρης: ζαχαρότευτλο, μαύρη ζάχαρη, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, ζάχαρη άχνη, ζάχαρη καρύδας, ζάχαρη χουρμά, χρυσή ζάχαρη, ιμβερτοποιημένη ζάχαρη, βιολογική ακατέργαστη ζάχαρη


Τύποι σιροπιού: σιρόπι χαρουπιού, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, μέλι, σιρόπι αγαύης, σιρόπι βύνης κριθαριού, σιρόπι σφενδάμου, σιρόπι βρώμης, σιρόπι από πίτουρο ρυζιού και σιρόπι ρυζιού.


Άλλα πρόσθετα σάκχαρα: βύνη κριθαριού, μελάσα, κρύσταλλοι χυμού ζαχαροκάλαμου, λακτόζη, γλυκαντικό καλαμποκιού, κρυσταλλική φρουκτόζη, δεξτράνη, αιθυλομαλτόζη, φρουκτόζη, συμπυκνωμένος χυμός φρούτων, γαλακτόζη, γλυκόζη, δισακχαρίτες, μαλτοδεξτρίνη και μαλτόζη.












Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις