Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αφομοιωθεί κάθε τρόφιμο στο σώμα;
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο χρόνο χρειάζεται η τροφή για να αφομοιωθεί πλήρως; Λοιπόν, εξαρτάται από το άτομο, καθώς και από το είδος της κάθε τροφής. Αφού φάτε, η τροφή χρειάζεται γενικά 24 έως 72 ώρες για να μετακινηθεί μέσω του πεπτικού σας συστήματος. Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από το είδος του φαγητού που καταναλώνετε. Στην αρχή, το φαγητό “ταξιδεύει” με γρήγορο ρυθμό, από το στόμα στο λεπτό έντερο και τη συνέχεια εισέρχεται στο παχύ έντερο για περαιτέρω πέψη. Τέλος, η γίνεται απορρόφηση νερού και, αποβολή της άπεπτης τροφής. Χρειάζονται 36 ώρες για να μετακινηθεί το φαγητό σε ολόκληρο το παχύ έντερο. Συνολικά, από τη στιγμή που καταπίνετε το φαγητό φεύγει από το σώμα σας ως απόβλητο. Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 3 έως 5 ημέρες, ανάλογα με το άτομο.
Παρακάτω παρουσιάζεται αναλυτικά ο χρόνος που χρειάζεται για να αφομοιωθούν οι τροφές στο σώμα.
Tροφή | Χρόνος |
Nερό: Με άδειο στομάχι, το νερό αφομοιώνεται αμέσως | 0 λεπτά |
Χυμοί & Smoothies: Οι πολτοποιημένοι χυμοί και smoothies χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν | 15-30 λεπτά |
Φρούτα: Τα πιο μαλακά φρούτα, όπως το καρπούζι, αφομοιώνονται πιο γρήγορα από τα πιο σκληρά φρούτα, όπως είναι το μήλο | 20-40 λεπτά |
Λαχανικά: Τα φυλλώδη λαχανικά αφομοιώνονται πιο νωρίς σε σχέση με τα ριζώδη και τα αμυλούχα λαχανικά που χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο | 30-60 λεπτά |
Δημητριακά & όσπρια: Τα περισσότερα δημητριακά χρειάζονται περίπου 90 λεπτά να αφομοιωθούν, ενώ τα όσπρια χρειάζονται περίπου 2 ώρες | 1.5-2 ώρες |
Ξηροί καρποί & σπόροι: Οι σπόροι χρειάζονται περίπου 2 ώρες να αφομοιωθούν ενώ οι ξηροί καρποί περίπου 3 ώρες | 2-3 ώρες |
Αυγά: O κρόκος χρειάζεται περίπου 30 λεπτά για να αφομοιωθεί στο σώμα ενώ ολόκληρο το αυγό χρειάζεται 45 λεπτά | 30-45 λεπτά |
Ψάρια: Τα λιπαρά ψάρια χρειάζονται 30 λεπτά για να αφομοιωθούν ενώ τα ψάρια με χαμηλά λιπαρά απαιτούν λιγότερο από 30 λεπτά | 30 λεπτά |
Κοτόπουλο & γαλοπούλα: To άπαχο κρέας απαιτεί 2 ώρες για να αφομοιωθεί στο σώμα | 2 ώρες |
Μοσχάρι & Αρνί: To κόκκινο κρέας χρειάζεται αρκετή ώρα να αφομοιωθεί στο σώμα | 4 ώρες |
Χοιρινό: To χοιρινό χρειάζεται ακόμα περισσότερη ώρα να αφομοιωθεί | 5 ώρες |
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου