Βιταμίνες: ποια η χρήση και οι πηγές της καθεμιας
Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξη και τη διατήρηση του οργανισμού μας. Αφού το σώμα, δεν μπορεί να τις συνθέσει, μπορούμε να τις προμηθευτούμε μέσω της διατροφής μας.
Μέσα από μια εικόνα, μπορούμε να παρατηρήσουμε τη χρήση καθεμιας από αυτές καθώς και τις πηγές πρόσληψής τους.
Οι βιταμίνες έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν λαμβάνονται μέσω της διατροφής. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, όπως οι χορτοφάγοι, οι εγκυμονούσες και τα άτομα που ακολουθούν πολύ αυστηρές δίαιτες. Συμπληρώματα διατροφής, καλό είναι να λαμβάνονται μόνο μετά από συμβουλή ειδικού. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να φροντίζουμε τον εαυτό μας τρώγοντας υγιεινά και ισορροπημένα.
Bιταμίνη | Χρήση | Πηγές |
Α | Υγιή όραση, δέρμα, οστά, δόντια και αναπαραγωγή | Συκώτι, αυγά, ψάρι, γάλα, καρότα, γλυκοπατάτα, κολοκύθα, σπανάκι |
Β1 | Βοηθά στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και είναι σημαντική για τη λειτουργία των νευρώνων | Χοιρινό, σόγια, καρπούζι, ντομάτα, σπανάκι |
Β2 | Βοηθά στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και υποστηρίζει υγιές δέρμα, μαλλιά, αίμα και μυαλό | Γαλακτοκομικά, κρέας, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εμπλουτισμένα δημητριακά, μαλάκια |
Β3 (νιασίνη) | Βοηθά στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και είναι απαραίτητη για ένα υγιές νευρικό σύστημα | Βοδινό, κοτόπουλο, γαρίδες, αβοκάντο, φιστίκια, ντομάτα, σπανάκι |
Β6 (πυριδοξίνη) | Βοηθά στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και βελτιώνει τον ύπνο, την όρεξη και τη διάθεση | Κοτόπουλο, τόφου, μπανάνα, καρπούζι, ψάρι, όσπρια |
Β7 (Βιοτίνη) | Βοηθά στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και διασπά τη γλυκόζη | Δημητριακά ολικής αλέσεως, αυγά, αμύγδαλα, φασόλια σόγιας, ψάρι |
Β9 (φολικό οξύ) | Ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία νέων κυττάρων και τη σύνθεση DNA | Όσπρια, σπανάκι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ντομάτα, σπαράγγια |
Β12 | Διασπά τα λιπαρά οξέα και τα αμινοξέα, βοηθά στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων | Γαλακτοκομικά, βοδινό, χοιρινό, πουλερικά, ψάρι, αυγά |
C | Δρα ως αντιοξειδωτικό, βοηθά στη δημιουργία νέων κυττάρων και βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα | Φρούτα, χυμοί φρούτων, πιπεριές, μπρόκολο, ντομάτα, σπανάκι |
D | Ενισχύει και βοηθά στο σχηματισμό οστών και δοντιών μέσω του ασβεστίου και του φωσφόρου. | Κρόκος αυγού, λιπαρά ψάρια, συκώτι, ηλιακή ακτινοβολία. |
E | Δρα ως αντιοξειδωτικό, βοηθά στη σταθεροποίηση κυτταρικών μεμβρανών. | Αβοκάντο, ξηροί καρποί, τόφου, δημητριακά ολικής αλέσεως, σπόροι |
K | Απαραίτητο για την πήξη του αίματος και βοηθά στη ρύθμιση ασβεστίου στο αίμα | Μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλων, συκώτι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά |
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου