Ακμή και διατροφή
Τι είναι η ακμή;
Η ακμή είναι ένα δερματικό πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία εξογκωμάτων στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτά τα εξογκώματα μπορούν να σχηματιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά είναι πιο συνηθισμένα στο πρόσωπο, το λαιμό, στη πλάτη και τους ώμους.
Η ακμή προκαλείται συχνά από ορμονικές αλλαγές στο σώμα, επομένως είναι πιο συχνή σε μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους.
Η ακμή μπορεί υποχωρήσει σιγά σιγά χωρίς θεραπεία, αλλά μερικές φορές, μόλις αρχίσει να εξαφανίζεται, εμφανίζονται περισσότερα. Οι σοβαρές περιπτώσεις ακμής μπορεί συνήθως να μην είναι σωματικά επιβλαβείς, αλλά σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης, αυτοκτονικών σκέψεων, κοινωνικών φοβιών και χαμηλής αυτοεκτίμησης.
Τι προκαλεί την ακμή;
Για να κατανοήσετε πώς αναπτύσσεται η ακμή, μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε περισσότερα για το δέρμα: Η επιφάνεια του δέρματος καλύπτεται από μικρές τρύπες που συνδέονται με αδένες λίπους ή σμηγματογόνους αδένες, κάτω από το δέρμα.
Αυτές οι τρύπες ονομάζονται πόροι. Οι ελαιώδεις αδένες παράγουν ένα ελαιώδες υγρό που ονομάζεται σμήγμα. Οι ελαιώδεις αδένες στέλνουν σμήγμα στην επιφάνεια του δέρματος μέσω ενός λεπτού καναλιού που ονομάζεται ωοθυλάκιο.
Το λάδι απαλλάσσεται από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος μεταφέροντάς τα μέσω του ωοθυλακίου μέχρι την επιφάνεια του δέρματος. Ένα λεπτό κομμάτι τρίχας μεγαλώνει επίσης μέσω του θύλακα.
Η ακμή εμφανίζεται όταν οι πόροι του δέρματος φράσσονται με νεκρά κύτταρα του δέρματος, υπερβολική λιπαρότητα και μερικές φορές βακτήρια. Κατά την εφηβεία, οι ορμόνες συχνά αναγκάζουν τους αδένες να παράγουν περίσσεια λιπαρότητας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ακμής.
Πώς επηρεάζει η διατροφή το δέρμα;
Ένα πράγμα που μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας είναι η διατροφή. Ορισμένες τροφές αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα πιο γρήγορα από άλλες.
Όταν το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται, αναγκάζει το σώμα να απελευθερώσει τον αυξητικό παράγοντα 1 που μοιάζει με ινσουλίνη (IGF-1), μια ορμόνη που διαχειρίζεται τα αποτελέσματα της ανάπτυξης. Η περίσσεια του IGF-1 στο αίμα μπορεί να προκαλέσει στους αδένες να παράγουν περισσότερο σμήγμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ακμής και φλεγμονής.
Ορισμένες τροφές που προκαλούν αύξηση του σακχάρου στο αίμα περιλαμβάνουν τα ζυμαρικά, το άσπρο ρύζι, το άσπρο ψωμί και τη ζάχαρη.
Μέσα από ορισμένες μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι, αυτά τα είδη τροφών, διεγείρουν την παραγωγή ορμονών που μπορεί να προκαλέσουν τη δημιουργία και έκκριση περίσσειας λιπαρότητας από τους αδένες.
Ποιες τροφές πιστεύεται ότι βοηθούν το δέρμα;
Η κατανάλωση τροφών χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που αποτελούνται από σύνθετους υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ακμής. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες βρίσκονται στα ακόλουθα τρόφιμα:
- ολικής αλέσεως προιόντα,
- όσπρια,
- μη επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά,
- Ψευδάργυρος,
- Βιταμίνες Α και Ε,
- Αντιοξειδωτικά
- κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά όπως καρότα, βερίκοκα και γλυκοπατάτες,
- σπανάκι και άλλα σκούρα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά,
- ντομάτες,
- βατόμουρα,
- ψωμί ολικής αλέσεως,
- καστανό ρύζι,
- κινόα,
- σπόροι κολοκύθας,
- φασόλια, μπιζέλια και φακές
- σολομός, σκουμπρί και άλλα είδη λιπαρών ψαριών
Το σώμα του καθενός είναι διαφορετικό και μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι παρουσιάζουν περισσότερη ακμή όταν καταναλώνουν ορισμένα τρόφιμα. Υπό την επίβλεψη ενός επαγγελματία υγείας, μπορεί να είναι χρήσιμο να πειραματιστείτε με τη διατροφή σας για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.
Να λαμβάνετε πάντα υπόψην τυχόν τροφικές αλλεργίες ή ευαισθησίες που μπορεί να έχετε όταν σχεδιάζετε ένα διατροφολόγιο.
Διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη
Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι ακολουθώντας μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, ή μια διατροφή χαμηλή σε απλά σάκχαρα, μπορεί να αποτρέψει και να βελτιώσει την ακμή καθώς και στην απώλεια βάρους.
Ψευδάργυρος
Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ψευδάργυρο μπορεί να είναι χρήσιμες για την πρόληψη και τη θεραπεία της ακμής. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν:
- σπόρους κολοκύθας,
- κάσιους,
- βοδινό κρέας,
- κινόα,
- φακές,
- θαλασσινά.
Ο ψευδάργυρος είναι ένα διαιτητικό μέταλλο σημαντικό για την ανάπτυξη του δέρματος καθώς και για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και των επιπέδων ορμονών. Τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου συνδέονται με πιο σοβαρές περιπτώσεις ακμής. Προτείνεται η αύξηση στην ποσότητας ψευδαργύρου στη διατροφή για τη θεραπεία ατόμων με σοβαρές περιπτώσεις ακμής.
Βιταμίνες Α και Ε
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμινών Α και Ε φαίνεται επίσης να συνδέονται με σοβαρές περιπτώσεις ακμής. Αρκετές μελέτες προτείνουν την αύξηση πρόσληψης τροφών που περιέχουν αυτές τις βιταμίνες. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης Α. Η τοξικότητα της βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα κύρια όργανά σας.
Αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τα ωμέγα-3 είναι ένα είδος λίπους που βρίσκεται σε ορισμένες φυτικές και ζωικές πηγές πρωτεϊνών, όπως τα ψάρια και τα αυγά. Τα αντιοξειδωτικά είναι χημικές ουσίες που εξουδετερώνουν τις βλαβερές τοξίνες στο σώμα. Μαζί, τα ωμέγα-3 και τα αντιοξειδωτικά πιστεύεται ότι μειώνουν τη φλεγμονή.
Οι μελέτες υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τη σχέση μεταξύ της αύξησης της κατανάλωσης ωμέγα-3 και αντιοξειδωτικών και της μείωσης της ακμής.
Συμπερασματικά
Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην απαλλαγή της ακμής και να βελτιώσουν την υγεία του δέρματος, αλλά δεν υπάρχει οριστική διατροφική «θεραπεία». Πριν τροποποιήσετε τη διατροφή σας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι τυχόν αλλαγές που κάνετε δεν θα βλάψουν την υγεία σας.
Η καλύτερη διατροφική συμβουλή για την αντιμετώπιση της ακμής φαίνεται να είναι η κατανάλωση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, υγιεινές πηγές πρωτεΐνης και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου