Πως να προετοιμάσετε τα γεύματα σας καθ'όλη τη διάρκεια της εβδομάδας

 Η προετοιμασία γευμάτων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του μεγέθους της μερίδας και να βοηθήσει στην επίτευξη των διατροφικών στόχων. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε ανθυγιεινές επιλογές, ειδικά όταν νιώθετε κουρασμένοι. Δεδομένου ότι, απαιτείται εκ των προτέρων η προετοιμασία των γευμάτων, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο θρεπτικές επιλογές μακροπρόθεσμα.

Παρά τα όσα πιστεύουν οι άνθρωποι, υπάρχουν πολλοί τρόποι για την προετοιμασία τους- εννοείται ότι δεν είναι όλοι τόσο χρονοβόροι. Επίσης, μπορεί να γίνει επιλογή μεθόδων που λειτουργούν καλύτερα για τον καθένα.

Διαφορετικοί τρόποι προετοιμασίας γευμάτων

Πολλοί πιστεύουν ότι, η προετοιμασία των γευμάτων για την επόμενη εβδομάδα μπορεί να σπαταλήσει αρκετό από τον χρόνο του Σαββατοκύριακου. Ωστόσο, επειδή υπάρχουν διάφοροι τρόποι προετοιμασίας γευμάτων, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού ο καθένας μπορεί να βρει τον κατάλληλο τρόπο που του ταιριάζει.

Οι πιο δημοφιλείς τρόποι προετοιμασίας γεύματος περιλαμβάνουν:

Προπαρασκευασμένα γεύματα: Πλήρη γεύματα, μαγειρεμένα εκ των προτέρων, τα οποία μπορούν να ψυχθούν και να ζεσταθούν τη στιγμή που τα θέλετε. 

Μαγείρεμα σε μερίδες: Παρασκευή μεγάλων ποσοτήτων μιας συγκεκριμένης συνταγής και στη συνέχεια χωρίστε την σε μερίδες για να καταψυχθεί και να καταναλωθεί τις επόμενες μέρες. 

Μεμονωμένα γεύματα: Προετοιμασία φρέσκων γευμάτων και κατανομή τους σε μεμονωμένες μερίδες για ψύξη και κατανάλωση τις επόμενες ημέρες. 

Τροφές έτοιμες για μαγείρεμα: Προετοιμασία των συστατικών που απαιτούνται για συγκεκριμένα γεύματα εκ των προτέρων ως τρόπος μείωσης του χρόνου μαγειρέματος στην κουζίνα.

Συμβουλές για μείωση του χρόνου μαγειρέματος

Οι ακόλουθες μέθοδοι μπορούν να σας βοηθήσουν να απλοποιήσετε τον χρόνο προετοιμασίας και μαγειρέματος.

Τηρήστε ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα

Η προετοιμασία του γεύματος λειτουργεί καλύτερα όταν τηρείτε ένα πρόγραμμα. Εάν προγραμματίσετε από νωρίς ποια μέρα της εβδομάδας θα πάτε για ψώνια στην υπεραγορά θα σας βοηθήσει να διαμορφώσετε μια καλή ρουτίνα.

Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε τα πρωινά της Κυριακής για ψώνια και στη συνέχεια για το μαγείρεμα. 

Το πρόγραμμα εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς και πρέπει να ταιριάζει με την εβδομαδιαία σας ρουτίνα. Λάβετε υπόψη ότι η επιλογή συγκεκριμένων ωρών και η τήρηση αυτών θα απλοποιήσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, απελευθερώνοντας ψυχικό χώρο για άλλα πράγματα.

Επιλέξτε τον σωστό συνδυασμό τροφίμων

Η επιλογή ενός σωστού συνδυασμού θα σας βοηθήσει στην αποτελεσματικότητα του μαγειρέματος.  Για να εξοικονομήσετε χρόνο, επιλέξτε συνταγές που απαιτούν διαφορετικές μεθόδους μαγειρέματος. Έχοντας πάρα πολλές συνταγές που απαιτούν την ίδια συσκευή - ο φούρνος, για παράδειγμα - θα περιορίσει τον αριθμό των πιάτων που μπορείτε να ετοιμάσετε ταυτόχρονα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν επιλέγετε έτοιμα γεύματα ή για μαγειρική κατά μερίδες. Στη συνέχεια, προσθέστε απλά γεύματα που δεν απαιτούν μαγείρεμα, όπως σάντουιτς ή σαλάτες.

Οργανώστε τον χρόνο προετοιμασίας και μαγειρέματος

Για να οργανώσετε καλύτερα τον χρόνο προετοιμασίας και μαγειρέματος, ξεκινήστε με τη συνταγή που απαιτεί τον μεγαλύτερο χρόνο μαγειρέματος. Μόλις ξεκινήσει αυτό το γεύμα, επικεντρωθείτε στα υπόλοιπα και εννοείται κρατήστε τα κρύα μέχρι το τέλος.

Δημιουργήστε μια λίστα αγαθών πρώτης ανάγκης

Για περισσότερη ευκολία, κρατήστε μια λίστα με τα προιόντα που πραγματικά χρειάζεστε για τα εβδομαδιαία ή και μηνιαία σας ψώνια. Αυτή η μέθοδος μπορεί να αποτρέψει τον διπλασιασμό ποσοτήτων ενός τροφίμου ενώ παράλληλα μπορεί να επιταχύνει τις αγορές σας.

Μαγείρεμα, φύλαξη και θερμότητα τροφίμων με ασφάλεια
Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί το πιο σημαντικό συστατικό κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Μεθοδικά, μπορεί να αποτρέψει τη τροφική δηλητηρίαση ήπιου ή σοβαρού βαθμού.

Ακολουθούν εγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια των τροφίμων :

💬Έχετε υπόψην τις σωστές θερμοκρασίες: Βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο σας διατηρείται στους 5 ° C ή πιο κάτω και ο καταψύκτης στους -18 ° C ή πιο κάτω.

💬Ψύξτε γρήγορα τα τρόφιμα: Τα φρέσκα τρόφιμα και γεύματα θα πρέπει να ψύχονται εντός δύο ωρών από την αγορά ή το μαγείρεμα. Για γρήγορη ψύξη, βάζετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα σε δοχεία και τοποθετήστε τα αμέσως στο ψυγείο.

💬Χρόνος αποθήκευσης: Μαγειρέψτε φρέσκο ​​κρέας, πουλερικά και ψάρια εντός δύο ημερών από την αγορά και το κόκκινο κρέας εντός 3-5 ημερών. 

💬Μαγειρέψτε στις σωστές θερμοκρασίες: Τα κρέατα πρέπει να μαγειρευτούν μέχρι να φτάσουν σε εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 75 ° C, καθώς αυτό σκοτώνει τα περισσότερα βακτήρια.

💬Ξεπαγώστε τα τρόφιμα με ασφάλεια: Ξεπαγώστε κατεψυγμένα τρόφιμα ή γεύματα στο ψυγείο αντί στον πάγκο εργασίας σας. Για ταχύτερη απόψυξη, προσθέστε τα τρόφιμα σε κρύο νερό, αλλάζοντας το κάθε 30 λεπτά.

💬 Ζεσταίνετε τα τρόφιμα μόνο μία φορά: Όσες περισσότερες φορές ψύχετε και ζεσταίνετε ένα φαγητό, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης. 

💬Ζεσταίνετε τα τρόφιμα στη σωστή θερμοκρασία: Όλα τα γεύματα πρέπει να ζεσταθούν στους 75 ° C πριν από την κατανάλωση. Τα κατεψυγμένα γεύματα πρέπει να ζεσταθούν και να καταναλωθούν εντός 24 ωρών από την απόψυξη.

💬Χρήση ετικετών: Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορείτε να αναγράψετε ετικέτες στα δοχεία φύλαξης, ώστε να μπορείτε να καταναλώνετε τρόφιμα εντός της περιόδου που είναι ασφαλή.

💬Καταναλώστε τις τροφές εντός της κατάλληλης χρονικής περιόδου: Τρόφιμα του ψυγείου πρέπει να καταναλώνονται εντός 3-4 ημερών και τα κατεψυγμένα εντός 3-6 μηνών.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις